сряда, 9 май 2012 г.

Шоколадови мини кексчета


Shokoladnye mini-keksy s kofejnym sousom. Шоколадные мини-кексы с кофейным соусом
Шоколадови мини
кексчета



Порция (2 кексчета) съдържа 244 калории -  мазнини - 17 г, наситени мазнини - 7 грама, холестерол - 49 мг, сол - 64 мг, въглехидрати - 27 г, мазнини - 2 гр, протеини - 3 гр.




Продукти за 6 порции:
- 115 г нарязан на парчета черен шоколад (60-75% какао)
- 2 супени лъжици масло
- 1 супена лъжица захар
- 1,5 супени лъжици нискокалорична сметана
- 2 чаени лъжички нес кафе, смесени с 1 супена топла вода
- 1 супена лъжица захарен сироп
- 1  яйце
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 ванилия
- 0.125 ч.л. сол
- 3 супени лъжици брашно
- 1 супена лъжица неподсладено какао с щипка сода
- 5 супени лъжици пудра захар
- 1-3 чаени лъжички много топла вода

Приготвяне:
  • Поставете решетката в средата на фурната и загрейте до 180 градуса. Намажете с мазнина малки форми за кексчета.
  • Поставете шоколада и маслото в купа, подходяща за готвене в микровълнова фурна. Настройте на пълна мощност за около минута. Разбъркайте, превключете на средна мощност, като разбърквате на всеки 20 секунди, докато се разтопи напълно шоколада. Ако не разполагате с микровълнова печка, разтопете шоколада на парна баня.
  • В малка купа, подходяща за готвене в микровълнова фурна, смесете захар, сметана и половината от нес кафето и вода. Настройте микровълновата печка на максимална мощност за 40 секунди. Ако не разполагате с микровълнова печка, следвайте тази процедура на слаб огън в тенджера. Разбърква се, докато захарта се разтвори. Добавете захарния сироп и половината разтопен шоколад и разбъркайте добре. Покрийте и поставете в хладилника за 30 минути - за охлаждане и втвърдяване.
Приготвяне на тестото (след замесването се охлажда във фризера) 
  • Останалата част от шоколада разтопете в микровълнова печка, като разбърквате на всеки 20 секунди (да не се прегрява). Разбийте добре в купа яйцето, добавете зехтина, ванилията, солта и останалата част от нес кафето. Добавете тази смес към разтопения шоколад и бъркайте докато се получи гладка смес.
  • Пресейте през сито брашното, пудрата захар и какаото и добавете към останалата смес. Разбъркайте добре и охладете във фризера.
  • Извадете тестото от фризера. Запълнете мини-формичките. 
  • Добавете по една чаена лъжичка от сместа, която сте извадили от фризера в центъра на всяко десертче. 
  • Изпечете кексчетата в предварително загрята фурната за около 6-9 минути, докато краищата станат сухи, а центъра - пудингообразен. Оставете да изстинат за около 2 минути. 
  • Добавете 1 ч. л. вряща вода към останалата част от шоколадовата смес и разбъркайте добре, за да се получи течен сос.
  • Сервирайте кексчетата топли, напоени на върха с шоколадова заливка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар