сряда, 9 май 2012 г.

Тирамису с боровинки и лимон


Tiramisu s chernikoj i limonom. Тирамису с черникой и лимоном
Тирамису с боровинки
 и лимон

Рецептата e тестванa върху меки и твърди бисквити . И в двата случая вкусът е отличен. С цел по-добре да се накисне десерта, трябва да се сложи в хладилника за една нощ. Една порция съдържа 165 калории, мазнини - 1 грам, наситени мазнини - 0 г, холестерол - 23 мг, сол - 90 мг, въглехидрати - 34 г, мазнини - 2 грама, протеини - 7 грама





Продукти за 8 порции:


- 1-2 лимона
- 3.75 чаши боровинки
- 0.75 чаша захар
- 4 супени лъжици вода
- 1 пакет (500g) нискомаслено кисело мляко
- 1 пакетче (85 г) бисквити
- Стрък от мента, за  украса

Приготвяне:

  • Настържете лимоновата кора (имате нужда от 1.5 ч.л.) и изцедете лимона.
  • В малка тенджера комбинирайте боровинки - 1,5 чаши, 0.25 чаша захар и добавете 1 супена лъжица вода. Варете на средно бавен огън, като бъркате постоянно, до тогава, докато плодовете омекнат и сока се сгъсти. Изсипва се в малка купа и се смесва с 1,5 чаши боровинки. 
  • Подгответе лимоновия сироп като разбъркате в подходящ за готвене в микровълнова печка съд 0.25 чаша захар и останалите 3 супени лъжици вода. Поставете в микровълнова фурна на пълна мощност за около минута. Добавете 1 ч.л. лимонови кори и 3 супени лъжици лимонов сок. Всичко се разбърква добре.
  • В друга купа смесете киселото мляко, останалата захар (0,25 чаши), 0,5 ч.л. лимонова кора и 1 супена лъжица лимонов сок.
  • Наредете половината от бисквитите в керамичен или друг подходящ съд с размери 20x20см. Залейте с половината лимонов сироп. Равномерно разпределете над бисквитите и боровинковата  смес. Наредете и останалите бисквити и изсипете останалия лимонов сироп. Най-отгоре изсипете равномерно и сместа от кисело мляко. .
  • Украсете с останалите боровинки и стрък мента.
  • Покрийте и сложете в хладилника за една нощ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар