неделя, 6 май 2012 г.

Шоколадов мраморен сладкиш

Шоколадов мраморен сладкиш
- веган.
Рецепта:
За основата:
3/4 чаша рожков на прах
1 чаша бадеми
1/2 чаша фурми
4 супени лъжици кокосово масло
2  ванилии
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол

Смесват се ядките, канелата, солта и рожков на прах в блендера до получаването на трохи.
Добавят се стафидите, кокосовото масло (разтопено на водна баня) и  ванилията и се смесват с останалите съставки.
Получената смес се изсипва в квадратна форма и се поставя в хладилника докато се стегне.

За мрамора:
1 чаша кашу
1 супена лъжица кокосов нектар или мед
1/4 чаша кокосово масло
1/2 чаша вода
5 супени лъжици разтопено каково масло
1. Смесете всички съставки в блендер, до гладка смес.

За плънката
2 чаши кашу
1 чаша портокалов сок
1 супена лъжица настъргани портокалови кори
2 чаши какао на прах
1 и 1/2 чаши  какаово масло на трохи
2  ванилии
1/2 чаша кленов сироп 
1/4 чаша ксилитол

  • Смесете кашуто, портокаловия сок, портокаловата кора, ванилията и агаве нектара (или меда) в блендер до получаването на гладка смес.
  •  Добавете  какаовото масло и какаото на прах и пасирайте отново.
  • Изсипете сместа  върху вече замразената основа  и загладете със шпатула.
  •  В най-горната част изсипете мраморната смес на тънка струйка и  с помощта на клечка за зъби създадйте ефект на мрамор.

Речник:
КсилитолНатурална захар от бреза, подходящ за диабетици. Използва се като заместител на класическа захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар